Vesti


ŠUMADIJSKO KOLO BRATSTVA

Tragom lovačkih druženja

Oktobar, novembar i decembar su meseci kada Lovačko udruženje „Šumadija“ dočekuje svoje pobratime u dobro pripremljenim lovovima ali i valjanim druženjima.

- Ovakvi susreti uvek doprinose novim inicijativama i akcijama u daljem razvojulova i lovstva, kao i dogovorima o budućim zajedničkim pobratimskim nastupima na mnogim smotrama, akcijama i manifestacijama, kaže predsednik ovog najstarijeg lovačkog udruženja u Srbiji, Milosav Zimonjić.

U Šumadiji su boravili ove jeseni lovci i rukovodstva pobratimskih lovačkih udruženja iz Foče, Sjenice, Sente, Paraćina, Rumunije, i drugih mesta. Povelja o pobratimstvu potpisana je i sa Lovačkim udruženjem „Bajo Pivljanin“ iz Plužina. Asocijacija lovaca Županije Karaš – Severin iz Rešica, Protokolom o saradnji sa LU „Šumadija“, svoje pobratimstvo prenela je na svoju članicu Lovački klub Moldava Nova, čiji se lovni tereni graniči sa Srbijom, kako bi ovi kontakti, pored Belobreške sa kojom Lužnice sarađuje već skoro četvrt veka, bili češći i organizovaniji na dobrobit lovstva dve zemlje.

Najstarije lovačko pobratimstvo je sa Fočom, koje traje preko četrdeset godina. Ovih dana u Kragujevcu je obeleženo i trideset godina uspešne saradnje lovaca Sente i Kragujevca. A, i lov sa pobratimima iz Sente u LU „Šumadija“, na Bešnjaji, bio je uspešan sa dve odstreljene svinje, zahvaljujući iskusnom lovcu Zoranu Milojeviću.

- Naši primeri lovačkog pobratimstva, osim stabilnih veza lovačkih udruženja, preneti su i na lovačke sekcije koje imaju veliki broj svojih pobratima, što u ovim vremenima predstavlja školski primer kako ovakvi kontakti daju podsticaj razvoju ukupnog lova i lovstva kroz razmenu iskustava, ističe Goran Radovanović, jedan od velikih lovačkih neimara na prostoru Šumadije i Srbije.

Susreti sa pobratimima bili su i povod da se zajedničkim dogovorima trasiraju putevi saradnje u 2017. godini, kada Lovačko udruženje „Šumadija“, beleži veliki jubilej – 130 godina postojanja i organizovanog lovstva u Srbiji.

S. Madžarević





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU