Vesti


4 DECENIJE POBRATIMSTVA

Prigodnim svečanostima u Foči (u maju) i Kragujevcu (u septembru), Lovačko udruženje „Bakić" i Lovačko udruženje „Šumadija' obeležiće četrdeset godina pobratimske saradnje i prijateljstva.

Sve je započelo decembra 1941.godine, kada je Foča dočekala Kragujevački partizanski odred kome je tada pridodata i Fočanska omladinska četa, i kada su majke Foče obućom, šalovima i čarapama utopljavale šumadijske borce pred polazak na Igmanski marš.

Tadašnji ratni komandant, a kasnije narodni heroj, Raja Nedeljković, tvorac je i poratne saradnje i pobratimstva gradova Kragujevca i Foče. Na tim osnovama i lovačke organizacije ova dva grada potpisale su Povelju o bratstvu, 1975.godine.

Milosav ZimonjićOvo pobratimstvo koje traje Vlasta Prodanovićčetiri decenije najlepši je primer lovačke sloge i prijateljstva i nema nekog lovačkog skupa u jednom od ovih gradova a da pobratimi nisu prisutni. O tome najbolje govore predsednici udruženja Vlasta Prodanović „Bakić" Foča i Milosav Zimonjić „Šumadija" Kragujevac, koji ukazuju na čvrste i neraskidive niti saradnje čiji su tvorci sami lovci, gde u svoje niti pobratimstva uključuju svoje porodice i prijatelje.

Ovim povodom izaćiće iz štampe monografija o ovom prijateljstvu pod nazivom „U naručju pobratimstva", autora Svete Madžarevića.
 

S.M.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU