Vesti


GTO: Vodička tura “Kolevka organizovanog lovstva”

Gradska turistička organizacija „Kragujevac”, u subotu, 2. septembra, organizuje turističku vodičku turu „Kolevka organizovanog lovstva”. Na taj način GTO se priključuje obeležavanju 130 godina od početka organizovanog lovstva u Srbiji.

GTO KragujevacLov u Kragujevcu ima dugu tradiciju. Od srednjeg veka ovde je bio prisutan lov pomoću dresiranih ptica kraguja. Prvo lovačko društvo u Kragujevcu osnovano je 1887. godine pod imenom “lovački klub“. Danas tradiciju nastavlja Lovačko udruženje “Šumadija”, koje gazduje lovištem “Lepenica”. Lovci su se udružili “radi očuvanja prirode i divljači, humanog izlovljavanja kao i da kažnjavaju sve one koji se nađu u krivolovu”, pisalo je u pravilima Kluba.

Vodička tura ima zanimljiv itinerer. Polazak je predviđen u 12 časova sa Trga kod Krsta, sledi panoramsko razgledanje grada, dok će turiste u prostorijama fazanerije dočekati članovi Lovačkog udruženja ”Šumadija” koji će govoriti o istoriji lovstva. Oni će podeliti učesnicima vodičke ture knjige na temu lova. Završnica će biti kod česme, u porti manastira Divostin, koju su podigli lovci našeg kraja, posvećujući je kralju Milanu Obrenoviću, prvom počasnom predsedniku Lovačkog saveza Srbije.

Potrebne informacije zainteresovani mogu da dobiju lično u Turističko informativnom centru (plato nekadašnje Robne kuće) kao i na telefon 335-302 ili putem mejla tic@gtokg.org.rs

Izvor: www.ritamgrada.rs

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU