Vesti


KRAGUJEVAC: APEL SA JUNSKE SEDNICE UPRAVNOG ODBORA

Mada je sednica Upravnog odbora Lovačkog udruženja „Šumadija“, zadnjih junskih dana, po predloženom dnevnom redu trebala da bude jedna od lakših, ipak je pokazala svu ozbiljnost u lovstvu ovog udruženja i Srbije.

Naime, jedno od ključnih pitanja rasprave bio je apel uprave ovog Lovačkog udruženja, da se što pre, sa svom ozbiljnošću priđe rešavanju izmene pratećih pravilnika Zakona o oružju i municiji, jer je dosta bilo obećanja, sputavanja i smirivanja situacije da će sve biti rešeno određenim izmenama ovih pravilnika. Na svu ozbiljnost ovog problema ukazuju mladi i stari lovci i traže da se odgovorni u lovstvu Srbije izjasne o ovim pitanjima, šta i kako dalje? Zato je sa ovog sastanka upućen hitan apel nadležnim lovačkim savezima i ministarstvima da se preduzmu adekvatne mere ili će sve ovo biti dublje radikalizovano, a što nikome nije u interesu.

Ovo Lovačko udruženje, najstarije u zemlji, koje naredne godine obeležava 130 godina postojanja, i u ovoj godini beleži uspešan put razvoja i unapređenja lova i lovstva na ovim šumadijskim prostorima. U lovište „Lepenica“ biće ispušteno 6.000 fazana, uneto pet tona soli i duplo više zrnaste hrane a grade se tri nove najsavremenije volijere za prihvat mladih fazančića.

Adaptiraju se i uređuju lovački domovi, kao što je slučaj u Desimirovcu i Lužnicama, a izgrađeno je i desetak toplih čeka kao i pedesetak solišta, hranilišta i osmatračnica.

Da se uspešno i dobro radi potvrđuju i ovogodišnji odstreli visoke lovne divljači, kao što je kapitalac divljeg vepra, od preko 200 kilograma i odstreljenih 80 srndaća.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU