Vesti


LOVCI, OPREZ!

Lovci oprez   Jedan od najprečih zadatak svih lovaca, u vreme lovne sezone je provera i kontrola lovačkog oružja. Sigurnost i ispravnost svake puške je značajan garant bezbednosti svakog lovca u lovu. Stručnjaci i naši oružari savetuju lovce da ukoliko primete neku „falinku“ na svom oružju, odmah zatraže pomoć servisa ili ovlašćenog privatnog oružara.
Ovo je samo jedan od uslova za bezbedan lov. Drugi, i svakako važan, je, ponašanje lovaca u našim lovištima, tokom dolaska, lova i odlaska iz lovišta.
Naši propisi i njihova primena obezbeđuju da se lovci ispravno odnose prema svom oružju i da budu kako oni, tako i njihovi drugovi maksimalno bezbedni tokom lova.
Međutim, da uvek nije tako, mnogo je, nažalost, primera, baš u ovoj godini. Nema dela Srbije a da lovac nije ranjen i povređen. Na našu nesreću imamo i smrtnih slučajeva. Najčešće to je nesmotrenost lovca prilikom lova. Puca se a da se dobro ne osmotri okolina. Uz to u zapisnicima o povredama dosta je i rekušetiranja.
Velikog uticaja na lovce i bezbedan lov imaju lovačke uprave koje organizuju susrete sa lovcima, okrugle stolove, predavanja i radionice, govoreći im o značaju i načinu bezbednog lova.
Uoči ove jesenje lovne sezone mnogi mladi lovci su tek položili lovačke ispite kako bi učestvovali u ovom lovu. To su i njihovi prvi susreti sa oružjem u samom lovištu. Neophodno je da u lov polaze sa starijim i iskusnijim lovcima kako bi im od pomoći bilo njihovo iskustvo ali i saveti.
I na kraju, ili na početku, treba spomenuti i alkohol. Većina lovaca ujutru kada kreće u lov pored lovačkog doručka u svojoj torbi nose i pljosku sa pićem. U svemu treba biti razuman i umeren, a posebno u piću, kada pored sebe imaju i oružje.
Sve spomenuto, kao i mnogi drugi razlozi i momenti traže punu odgovornost lovaca kako za svoj bezbedan lov tako i bezbedan lov svih drugih učesnika iz svog okruženja.
Samo tako, možemo svi zajednički doprinositi bezbednosti u lovu i sa osmehom se iz njega vraćati svojoj kući i porodici. Jer, lov je jedno veliko druženje na radost lovaca i okruženja.

Zato, lovci, oprez u lovu!

S. Madžarević

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU