Vesti


Pobratimi iz Foče o nama

Lovačko udruženje „Bakić“ Foča

Pobratimi iz Kragujevca i Plužina u zvaničnoj posjeti

               Blizu četrdeset godina traje pobratimstvo između LU “Bakić“ i LU “Šumadija iz Kragujevca. To je period u kome su se mnoge generacije smjenjivale, pa čak i društvene prilike mijenjale, ali, krv lovaca ova dva Udruženja, oplemenjena pobratimstvom teče jednako i snažno, baš kao rijeke Drina i Morava.Takođe, pobratimstvo sa lovcima iz susjedne opštine Plužine iz Crne Gore, iako dosta mlađe, čvrsto je i moćno kao masiv Pivske planine.         

U predvečerje pravoslavnih praznika  Bogojavljenja i Jovanjdana , u Foču je stigla zvanična delegacija pobratima  iz Kragujevca koju je predvodio  predsjednik LU “Šumadija“ Milosav Zimonjić, sa predsjednikom LS Centralne Srbije Tomicom Radosavljevićem. Poslije čašice okrepljenja, domaćini su sa pobratimima nastavili druženje u restoranu „Zlatna dunja“. Svečanoj večeri su prisustvovali zvaničnici opštine Foča, na čelu sa načelnikom Radisavom Mašićem, kao i direktor ŠG“Maglić“, Spomenko Stojanović sa svojim saradnicima.

            Pobratime i goste pozdravio je predsjednik LU“Bakić“ Vlastimir Prodanović.

„Posebno mi je drago što se tradicija pobratimstva nastavlja, a dragim pobratimima želim da se osjećaju kao kod svoje kuće. Takođe, zahvaljujem se načelniku opštine na dolasku i svima vama koji ste svojim prisustvom iskazali istinsku želju za njegovanjem pobratimstva“. Takođe, prisutnima se obratio načelnik opštine, Radisav Mašić, koji je izrazio oduševljenje što pobratimstvo traje toliko dugo i naglasio da su preteča pobratimstva bili lovci Foče i Kragujevca, a da je nešto kasnije uslijedilo bratimljenje dvije opštine,tj.Foče i Kragujevca. „Želim da pobratimstvo traje vječno i da se ono osjeti na svim poljima, a četrdeset godina ovakvog bratskog druženja poželjela bi mnoga Udruženja i opštine.  U svakom smislu, opština podržava i podržavaće ovakva istinska pobratimstva“, naglasio je načelnik Mašić u svom nadahnutom obraćanju.

U ime LU „Šumadija“ iz  Kragujevca , prisutne su pozdravili  Milosav Zimonjić i Tomica Radosavljević.  Pobratimi su se zahvalili na srčanom gostoprimstvu i lijepoj dobrodošlici. „ Imao sam privilegiju, da kao pobratim , više puta dolazim u zvaničnoj delegaciji i svaki dolazak mi je drag na poseban način. Tako i ovo večerašnje i naredno dvodnevno druženje ispunjava me sretnim  i svi koji dolazimo tako se osjećamo. Posebno nam je  drago što je  večeras sa nama načelnik  opštine , a time pobratimstvo i naše uzajamne posjete dobijaju još veću i ozbiljniju dimenziju“, istakao je Zimonjić. Takođe, riječi zahvalnosti sa željom da pobratimstvo vječno traje ,uputio je Tomica Radosavljević. S obzirom da predstavlja Lovački savez Centralne Srbije, Radosavljević je istakao ozbiljnost i veliki značaj međusobnih posjeta , te da je budućnost bratske saradnje između ova dva udruženja čvrsta i nesalomiva.

            Druženje je trajalo do kasno u noć .

Oko osam sati ujutro, pobratimi iz Šumadije i Pive , kao i  grupa lovaca Lovačkog udruženja „Bakić“, okupili su se pred gradskom lovačkom kućom na jutarnjoj kafici . Prema ranijem planu , domaćin je organizovao lov na divlje svinje na području Godijena i Vikoča u lovištu Orlosjed. Po lijepom i sunčanom vremenu , neuobičajenom za drugu polovinu mjeseca januara, kolona vozila se uputila prema Vikoču , odnosno ,do novosagrađene  lovačke kuće „Orlosjed“. Lovci LS“Retinje , kao domaćini lova, ljubazno su primili pobratime i ostale lovce , a glavni lovovođa Udruženja „Bakić“, Boro Vilotić, izvršio je lovačko postrojavanje i dao upute grupovođama za lov na određenim lokacijama. Boro je , po ustaljenom običaju, skrenuo pažnju lovcima na disciplinu u lovištu. Pogon je krenuo sa dobrim kerovima Željka Bodiroge i Radovana Pavlovića, a čeke su  bile postavljene tako, da  bi po svim procjenama trebalo  da  divljač naiđe na mjesta gdje su bili pobratimi. I , plan domaćina se potpuno ostvario: pobratimi su odstrijelili po jednog divljeg vepra. Zaista, sve pohvale za dobro organizovan lov i vješto oko pobratima.

            Naredni dan pobratimi iz Kragujevca su sa domaćinima obišli lovačke kuće na Miljevini, Gradačkoj stijeni i na Dubu. Takođe, delegacija iz Kragujevca je bila kod Bojana Paprice, referenta za lov u ŠG „Maglić“. Na jutarnjoj kafi kod Bojana priustvaovao je i direktor ŠG „Maglić“ Spomenko Stojanović i predsjednik LU“Bakić“ Vlastimir Prodanović. Pobratimi i domaćini su razgovarali na temu očuvanja pobratimstva kao i o pitanjima iz lova koja imaju dodirne tačke ova dva udruženja. I na kraju ovog divnog putešestvija, lovcima iz Kragujevca upriličen ručak u Lovačkoj kući na Dubu. Riječima dobrodošlice pobratime je pozdravio  Živko-Žika Cicmil, predsjednik LS “Ćelovina", a Tomica Radosavljević , predsjednik LS Centralne Srbije zahvalio se na na gostoprimstvu sa željom da  bratska nit vječno traje.

 

 

Snimak pred gradskom lovačkom kućom

Snimak pred gradskom lovačkom kućom

 

 

Pobratimi iz Kragujevca i glavni lovovođa Boro Vilotić u lovištu Vikoč sa odstrijelom

Pobratimi iz Kragujevca i glavni lovovođa Boro Vilotić u lovištu Vikoč sa odstrijelom

 

Lovci sa bogatim ulovom - dvije odstrijeljene svinje

Lovci sa bogatim ulovom - dvije odstrijeljene svinje

 

Pobratimi u posjeti pješčanim piramidama nedaleko od Foče

Pobratimi u posjeti pješčanim piramidama nedaleko od Foče


 

Pobratimi iz Kragujevca i rukovodstvo LU“Bakić“ ispred lovačke kuće na Dubu

Pobratimi iz Kragujevca i rukovodstvo LU“Bakić“ ispred lovačke kuće na Dubu

 

 

Pobratimi razmjenjuju poklone

Pobratimi razmjenjuju poklone

 

 

Predsjednik udruženja LU „Bakić“ i pobratim iz Kragujevca

Predsjednik udruženja LU „Bakić“ i pobratim iz Kragujevca

 

 

Pobratimi i predsjednik udruženja

Pobratimi i predsjednik udruženja

 

Zajednički snimak za sjećanje

Zajednički snimak za sjećanje

 

 

 Otvorena Lovačka kuća „Orlosjed“

               Davno su veliki pisci  primjetili da se građevine grade na mjestima gdje se najviše ukrsta ljudskih potreba i da su one uvijek podignute smisleno i za sva vremena korisno.  Nošeni tom mišlju, i lovci podižu lovačke kuće u lovištima da bi sebi i budućim generacijama stvorili povoljne uslove za boravak u prirodi.

Lovci LS “Retinje“ uz pomoć LU “Bakić“ izgradili su lijepu lovačku kuću u centru lovišta, udaljenu petnaestak kilometara od Foče, a na pola puta između sela Godijena i Vikoča. Podignuta je na uzvišenju, zvano Jezero, sa vidikom prema stjenovitom  i okomitom Orlosjedu. Iako  je skromnih dimenzija, djeluje moćno i prkosno. Sa jednom prostorijom unutra kuće i sa vrlo estetski osmišljenom terasom, najljepši je spoj korisnog i lijepog.Kuća je otvorena u prisustvu lovaca ove sekcije i pobratima iz Kragujevca i Plužina.

            Kratak protokolarni program  svečanog otvaranja  pripremio je Vukola Sekulović i pozdravljajući sve prisutne naglasio da je ova lovačka kuća jedna u nizu od jedanaest  izgrađenih u posljednjih nekoliko godina i  da je time ostvarena potpuna realizacija  ideje predsjednika Udruženja Vlastimira Podanovića da svaka lovačka sekcija ima lovačku kuću.  Potom je lovce i goste pozdravio predsjednik LS „Retinje“, Pero Kovač.

„Dugo smo tragali za lokacijom tražeći najpogodnije mjesto, niti blizu ni udaljeno od kuća lovaca, i , evo ovdje kao da je iznikla iz zemlje, na zadovoljstvo svih u sekciji, biće mjesto gdje ćemo se okupljati radi lova , ali, i druženja i boravka u prirodi“, sa primjetnom radošću kaže Pero Kovač, predsjednik Sekcije „Retinje“, i nastavlja,“ „ ovo je veliki dan za našu Sekciju i LU“Bakić“.  Ovom prilikom zelim da se zahvalim Upravnom odboru Udruženja i predsjedniku Vlastimiru Prodanoviću , idejnom tvorcu izgradnje Lovačke kuće, na izuzetnom zalaganju da se gradnja završi i objekat stavi  u funkciju“. Takođe, Kovač je istakao dobru međusobnu saradnju lovaca u svojoj sekciji .  Kao domaćin lova i druženja, Pero se zahvalio pobratimima koji  su svojim prisustvom uveličali ovaj svečani trenutak otvaranja Lovačke kuće.

U pozdravnoj riječi, Vlastimir Prodanović je istakao zadovoljstvo sto je izgradnja lovačke kuće završena  i naglasio potrebu stalnog unapredjenja lovstva i stvaranja povoljnog ambijenta za lov i  boravak u prirodi. „ Lovačko udruženje „ Bakić“ , u narednom periodu , kao i ostala udruženja u RS , primjenom novog Zakona o lovstvu doživjeće izvjesne promjene u pogledu gazdovanja lovištem , ali , izgradnjom ovakvih objekata , jedna je od olakšavajućih okolnosti da spremnije dočekamo nove izazove“, rekao je Prodanović. Prisutne su pozdravili pobratimi iz Kragujevca i Plužina istakavši zahvalnost na gostoprimstvu i pobratimskoj toplini.  Završnu riječ na ovoj skromnoj svečanosti uzeo je predsjednik Skupštine LU “Bakić“, Željko Bodiroga. Željko je naglasio da treba cijeniti rad Udruženja koje svoj plan rada iz godine u godinu  temelji na izgradnji lovačkih objekata i da ga uspješno realizuje“.

Nakon uobičajenog pozdravnog protokola, nastavljeno je opušteno druženje uz gozbu pripremljenu na terenu, prepričavajući detalje iz uspješnog lova .

Vukola Sekulović

 

Lovci ispred lovačke kuće „Orlosjed“

Lovci ispred lovačke kuće „Orlosjed“

 

Pobratim iz Kragujevca, Milosav Zimonjić zahvaljuje se domaćinu na gostoprimstvu

Pobratim iz Kragujevca, Milosav Zimonjić zahvaljuje se domaćinu na gostoprimstvu

 

Pero Kovač, predsjednik LS“Retinje“, Živko Cicmil, sekretar LU “Bakić“ i Vlatko Joković, pobratim iz Plužina

Pero Kovač, predsjednik LS“Retinje“, Živko Cicmil, sekretar LU “Bakić“ i Vlatko Joković, pobratim iz Plužina

 

Predsjednik LU“Bakić“ Vlastimir Prodanović sa pobratimima u novootvorenoj lovačkoj kući „Orlosjed“

Predsjednik LU“Bakić“ Vlastimir Prodanović sa pobratimima u novootvorenoj lovačkoj kući „Orlosjed“

 





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU