Vesti


POKRENUTA INICIJATIVA ZA USTANOVLjENjE MUZEJA LOVSTVA SRBIJE

Muzej lovstva SrbijeČlanovi Skupštine Lovačkog udruženja „Šumadija“, u Kragujevcu, na sednici održanoj 25. decembra 2014. godine, jednoglasno su pokrenuli inicijativu o ustanovljenju Muzeja lovstva Srbije. U sačuvanim originalnim istorijskim spisima, 9. septembra 1887. godine, posle pet godina priprema, lovci ove varoši, osnovali su prvi lovački klub u tadašnjoj Kraljevini Srbiji, pod imenom Kragujevački lovački klub.
Kasnije 1896. godine, sa formiranim lovačkim družinama u Nišu i Beogradu, kao i u još nekim mestima, u Brzanu, formiraju Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, i tom prilikom za predsednika biraju đenerala Ljubomira Lešjanina, a za počasnog predsednika kralja Milana Obrenovića.
U sačuvanom pisanom govoru, (iz 700 originalnih dokumenata – legat Svete Madžarevića) vidi se da su Svetog Jevstatija, zaštitnika lova i lovaca, prvi u Srbiji, proslavili Kragujevčani, 1893. godine.
Sve su to značajni razlozi da se ta bogata istorijska građa, slike i predmeti kao i mnogi drugi iz lovačkih udruženja širom Srbije, nađu na jednom mestu, predstavljajući bogatu riznicu lovstva Srbije u proteklim vremenima.
Ova inicijativa pozdravljena je od mnogih lovaca, udruženja, saveza, ustanova i državnih institucija kao i međunarodnih fondacija.

Muzej lovstva Srbije Muzej lovstva Srbije Muzej lovstva Srbije

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU