Vesti


PROGRAM OBELEŽAVANjA 130 GODINA LOVSTVA KRAGUJEVCA

Lovačko udruženje „Šumadija“ u Kragujevcu, ove godine, brojnim manifestacijama obeležava najveći jubilej organizovanog lovstva u Republici Srbiji – 130 godina postojanja.

Sve je započelo davne 1887. godine, kada je dvadesetak lovaca, koji su do tada išli u lov na časnu reč, okupljeni u hotelu „Pariz“, formirali Kragujevačku lovačku družinu i izabrali prvu upravu. Kralj Milan Obrenović, veliki zaljubljenik u lov, odmah je čestitao kragujevačkim lovcima i upisao se u članstvo, naredivši Državnoj blagajni da uplati 80.000 dinara u zlatu za pomoć starim i bolesnim lovcima.

Formiranjem ove prve lovačke družine u Kraljevini Srbiji i usvajanjem prvih pravila postavljeni su temelji organizovanog lovstva, da bi koju godinu kasnije bila formirana lovačka udruženja u Beogradu i Nišu.

Već 1893. godine, lovci Kragujevca, na svom zboru donose odluku da proslave svog zaštitnika – Svetog Jevstatija, prvi u Kraljevini Srbiji. I, danas u arhivi ovog udruženja postoji sačuvan pisani govor profesora Živojina Janićijevića, tadašnjeg predsednika Kragujevačke lovačke družine, koji je rekao „da će lovački zaštitnik Sveti Jevstatije, od sada štititi lovce ovog udruženja i sve lovce Srbije“.

Već, kao što je u istoriji lovstva poznato, na inicijativu lovaca Kragujevca, Niša i Beograda, kao i još pet do tada formiranih lovačkih udruženja, u Rogotu, na kraljevom košutnjaku, 13. oktobra 1896. godine, formiran je Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, gde je za počasnog predsednika izabran kralj Milan Obrenović, koji je opet naredio Državnoj blagajni da uplati savezu 80.000 dinara u zlatu za finansiranje lovaca.

Prema programu ovogodišnjih manifestacija u godini jubileja, Lovačko udruženje „Šumadija“, koje nastavlja tradiciju prve Kragujevačke lovačke družine, organizovaće tematsku Slikarsku koloniju „Lovištima Šumadije“, Savetovanje na Prirodno matematičkom fakultetu na temu „Zaštita i očuvanje populacije zeca u Šumadiji“, nagradni temat za učenike osnovnih škola „Lovčevim stazama“, štampanje brevijara „Kragujevac – kruna lovstva Srbije“ i izradu filma „Putevima lovstva Kragujevca“.

Kod spomen – česme u manastiru Divostin, jedinom lovačkom spomeniku posvećenom kralju Milanu, velikom poborniku lovstva, održaće se parastos i tom prilikom osveštati zastava ovog lovačkog udruženja.

Na Lovačkom domu u Šumaricama biće postavljena spomen – ploča osnivača i utemeljivača Kragujevačke lovačke družine, organitovati turističke vodičke ture „Stazama lovstva Kragujevca“, a na ulazu u grad biće postavljena velika lovačka čeka sa godinama jubileja.

Završna manifestacija biće 9. septembra, na dan osnivanja, održavanjem svečane akademije i uručivanjem lovačkih odlikovanja i priznanja, u prisustvu brojnih gostiju, među kojima i delegacije pobratimskih udruženja: „Bakić“ iz Foče, „Sente“ iz Sente, „Vrhova“ iz Sjenice, Nove Moldave iz Rumunije, „Bajo Pivljanin“ iz Plužina i „Paraćin“ iz Paraćina.





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU