Vesti


U KRAGUJEVCU ODSTREL ZA PONOS

Do sredine jula, u lovištu Lepenica, lovačkog udruženja „Šumadija“ iz Kragujevca, odstreljeno je preko 40 srndaća, od planiranih 59 za odstrel.

Prvi utisci su da je kvalitet odstreljenih trofejnih srndaća znatno bolji nego prethodnih godina, da je selektivni odstrel izvršen pravilnije nego do sada, te da su i lovci zadovoljniji rezultatima odstrela.

Ovo je rezultat svakako većeg angažovanja stručne službe lovačkog udruženja na terenu, ali i organa upravljanja. Može se sa sigurnošću reći da su se ove godine u lovištu i u lovačkom udruženju konačno stekli svi uslovi da gazdovanje populacijom srneće divljači bude na nivou najboljih lovišta u Srbiji.

• U lovištu Lepenica, odstreljen je veliki broj prestarelih jedinki (čak 6 su bili starosti 6 i više godina, a čak 3 starosti 8 i više godina), što bi u procentima iznosilo 15%, odnosno 7,5%, što je za svaku pohvalu;

• U lovištu Lepenica je odstreljen srndać sa do sada najtežim trofejom na teritoriji Centralne Srbije, 507 grama bruto;

• Odstreljena su dva srndaća, starosti 6 i 5 godina, koji su nosili trofeje u bronzanoj medalji, i to 106 i 105 CIC poena;

• Odstreljen je veliki broj srndaća u selektivnom lovu, 32 jedinke, od kojih je većina ispravan odstrel;

• Odstreljeno je ukupno 8 srndaća koji se mogu okarakterisati kao perspektivna grla, odnosno pogrešan odstrel (20%), i to 6 u prvoj godini i 2 u trećoj godini. Sve u svemu, može se reći da se i u Kragujevcu krenulo sa ozbiljnim radom na uzgoju i zaštiti srneće divljači, te da se uskoro ovde mogu očekivati vrlo jaki trofeji srndaća i brojni lovci turisti, čemu u LU „Šumadija“ i teže.

Vest sa sajta LSCS www.lovackisavez.rs





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU