Vesti


LEP KUTAK LOVACA „ŠUMADIJE“

Lovački dom u ŠumaricamaU prelepom ambijentu kragujevačkih Šumarica, među stoletnim hrastovima, u neposrednoj blizini Fazanerije, lovci Lovačkog udruženja „Šumadija“, preuredili su i adaptirali nov lovački kutak, koji će biti mesto stalnog lovačkog okupljanja, druženja i svih skupova.
Mada su lovci ovog udruženja, koje se po broju članova i aktivnostima, svrstava u red najorganizovanijih lovačkih organizacija u Srbiji, još pre skoro jedne decenije izdvojili po pet stotina dinara za izgradnju lovačkog doma, tek sada su stvoreni uslovi da se ovim sredstvima i sredstvima udruženja dogradi ovaj lovački kutak.
Zahvaljujući izuzetnom angažovanju aktuelnog rukovodstva i naporima jednog broja lovaca, ovaj prostor je, ovih decembarskih dana, predat na upotrebu, gde se pored izuzetno lepe sale, soba za goste i drugih pratećih prostorija, omogućava i održavanje mnogih skupova i manifestacija u cilju razvoja i unapređenja lova, lovstva, zaštite biodiverziteta i očuvanja prirode.
Na ovom prostoru Šumarica, nastajalo je i organizovano lovstvo Kragujevca i Srbije, formiranjem prve Kragujevačke lovačke družine, 1887. godine, kada je kralj Milan Obrenović, proglašen za počasnog člana. On je tada naredio da se iz državne kase izdvoji 80.000 dinara, u zlatu, za finansiranje bolesnih i siromašnih lovaca.
U istoriji Kragujevca, Šumadije i Srbije, zapisano je, da je 1934. godine, nešto pre atentata u Marselju, kralj Aleksandar Karđorđević, bio vrhovni pokrovitelj otvaranja tadašnjeg novog Lovačkog doma, na mestu sadašnjeg hotela „Šumarice“.
Pored doma, tada je izgrađen i zverinjak sa uzgajivčnicom, koji su godinama posećivali kragujevački osnovci i gosti Kragujevca.
I, sadašnji lovački kutak, pored hladnjače, fazanerije, i drugih objekata, samo je nastavak bogatog kontinutiteta kragujevačkog lovstva na ovim prostorima Srbije.

S. Madžarević

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU