Istorijat


LOVAČKO UDRUŽENJE “ŠUMADIJA“ - KOLEVKA LOVSTVA SRBIJE

Spomen česma u manastiru Divostin          Lovačko udruženje „Šumadija“, u Kragujevcu, u svom istorijskom trajanju, ove 2013.godine, obeležava 126 godina, od osnivanja, kada su, u kragujevačkoj kafani „Pariz“, 9. septembra 1887. godine, 15 uglednih lovaca Kragujevca, formirali „Kragujevački lovački klub“, čime su u Kraljevini Srbiji, prvi put postavljeni temelji organizovanog lovstva. Za prvog predsednika izabran je Živojin Janićijević, profesor botanike i zoologije u Muškoj kragujevačkoj gimnaziji. Kralj Milan Obrenović, kao strastveni lovac, odmah po osnivanju, dodeljuje iz državne blagajne 80.000 dinara, u zlatu, za pomoć lovcima. Od tada, počinje formiranje lovačkih klubova u Nišu i Beogradu, kao i u drugim mestima kraljevine.

          Na zboru, 9. septembra 1893. godine, u kafani „Takovo“, kragujevački lovci donose odluku i za svog zaštitnika uzimaju Svetog Jevstatija. Već, 3. oktobra, iste godine, proslavili su svoju slavu Svetog Jevstatija, a prvi domaćin lovačke slave bio je lovac i poslanik u Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije, Aleksa Mijalković. Tada po ugledu na Kragujevčane, i ostale formirane lovačke družine u Srbiji, uzimaju Svetog Jevstatija za zaštitnika i svoju slavu.

          Kasnije, nKragujevački lovci nosioci Miloševog ordenaa inicijativu lovaca Kragujevca, Niša i Beograda, na poznatom Zboru lovaca u Brzanu, 13. oktobra 1896. godine, formiran je Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, za čijeg predsednika je izabran đeneral Ljubomir Lešjanin, ađutant Dvora, a za počasnog predsednika kralj Milan Obrenović.

          Posle smrti kralja Milana Obrenovića, 29. januara 1901. godine, lovci Kragujevca, predvođeni Lukom Ivkovićem, okružnim inženjerom i potpredsednikom Kragujevačkog lovačkog udruženja, grade Spomen – česmu, u Manastiru Divostin, koju posvećuju kralju, čiji lik u lovačkoj bluzi, izliva od dva pretopljena topa, koja su zaplenjena prilikom oslobođenja Niša, kragujevački profesor i vajar - Sima Roksandić. Već 9. septembra 1901. godine, na dan kada je pre 14 godina, osnovan „Kragujevački lovački klub“, u prisustvu kralja Aleksandra Obrenovića, i topovske salve sa manastirskih zidina, otkriven je ovaj jedinstven i jedini lovački spomenik kralju Milanu Obrenoviću, koji su podigli lovci Kragujevca.