Istorijat


LOVAČKO UDRUŽENJE “ŠUMADIJA“ - KOLEVKA LOVSTVA SRBIJE

Spomen česma u manastiru Divostin          Lovačko udruženje „Šumadija“, u Kragujevcu, u svom istorijskom trajanju, ove 2013.godine, obeležava 126 godina, od osnivanja, kada su, u kragujevačkoj kafani „Pariz“, 9. septembra 1887. godine, 15 uglednih lovaca Kragujevca, formirali „Kragujevački lovački klub“, čime su u Kraljevini Srbiji, prvi put postavljeni temelji organizovanog lovstva. Za prvog predsednika izabran je Živojin Janićijević, profesor botanike i zoologije u Muškoj kragujevačkoj gimnaziji. Kralj Milan Obrenović, kao strastveni lovac, odmah po osnivanju, dodeljuje iz državne blagajne 80.000 dinara, u zlatu, za pomoć lovcima. Od tada, počinje formiranje lovačkih klubova u Nišu i Beogradu, kao i u drugim mestima kraljevine.

          Na zboru, 9. septembra 1893. godine, u kafani „Takovo“, kragujevački lovci donose odluku i za svog zaštitnika uzimaju Svetog Jevstatija. Već, 3. oktobra, iste godine, proslavili su svoju slavu Svetog Jevstatija, a prvi domaćin lovačke slave bio je lovac i poslanik u Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije, Aleksa Mijalković. Tada po ugledu na Kragujevčane, i ostale formirane lovačke družine u Srbiji, uzimaju Svetog Jevstatija za zaštitnika i svoju slavu.

          Kasnije, nKragujevački lovci nosioci Miloševog ordenaa inicijativu lovaca Kragujevca, Niša i Beograda, na poznatom Zboru lovaca u Brzanu, 13. oktobra 1896. godine, formiran je Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, za čijeg predsednika je izabran đeneral Ljubomir Lešjanin, ađutant Dvora, a za počasnog predsednika kralj Milan Obrenović.

          Posle smrti kralja Milana Obrenovića, 29. januara 1901. godine, lovci Kragujevca, predvođeni Lukom Ivkovićem, okružnim inženjerom i potpredsednikom Kragujevačkog lovačkog udruženja, grade Spomen – česmu, u Manastiru Divostin, koju posvećuju kralju, čiji lik u lovačkoj bluzi, izliva od dva pretopljena topa, koja su zaplenjena prilikom oslobođenja Niša, kragujevački profesor i vajar - Sima Roksandić. Već 9. septembra 1901. godine, na dan kada je pre 14 godina, osnovan „Kragujevački lovački klub“, u prisustvu kralja Aleksandra Obrenovića, i topovske salve sa manastirskih zidina, otkriven je ovaj jedinstven i jedini lovački spomenik kralju Milanu Obrenoviću, koji su podigli lovci Kragujevca.

uautonoma.cl marijuana online store now the game coin master is the popular in playstore and everyone need to bee good gamer haktuts coin master spins you can get free coin master spins links today บาคาร่า