Manifestacije


Lovačko udruženje “Šumadija”, dostojno neguje bogatu lovačku tradiciju Kragujevca i Šumadije, kroz mnoge manifestacije i aktivnosti. Od 2004. godine, sa blagoslovom vladike Jovana, episkopa šumadijskog, ponovo je obnovljena lovačka slava – Sveti Jevstatije, koja se slavi svakog 3. oktobra, a svake godine kolačar slave je jedan od predstavnika osam lovačkih sekcija.

Svakog 9. septembra, na dan kada su kragujevački lovci podigli i osveštali Spomen – česmu u manastiru Divostin, 1901. godine, posvećenu prvom počasnom predsedniku Saveza lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, Milanu Obrenoviću, pored česme održava se parastos u znak pieteta i pomena najvećem poborniku lovstva Srbije.

Od 2001. godine, održava se tradicionalna manifestacija “Lovački višeboj Trešnjevak”, u kojoj uzimaju učešće takmičarske ekipe u vožnji terenskih vozila i gađanju meta divlje svinje i srndaća, i pucanju iz pištolja.

U jesen 2004. godine, na predlog ovog Lovačkog udruženja, ustanovljena je, i prvo održana u Kragujevcu, manifestacija “Zlatni gulaš Srbije”, čiji je pokrovitelj Lovački savez Srbije. Od tada ovo takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša održava se u kontinuitetu, svake godine, u drugom mestu Srbije.

U okviru “Oktobarskih susreta prijateljstva lovaca Srbije i Rumunije”, koji traju već šesnaest godina, u Lužnicama, održava se slikarska kolonija i takmičenja u pripremanju lovačkog gulaša i gađanju glinenih golubova.

Svake godine, održava se i lovačka zabava sa ciljem okupljanja lovaca i prijatelja lovstva kao i predstavnika pobratimskih udruženja, uz dobru muziku i bogatu lutriju.

U sekcijama i aktivima održavaju se i druge manifestacije koje imaju za cilj druženje i podsticaj razvoju i unapređenju lova i lovstva na ovim prostorima.