Sekcija "Trešnjevak"


Lovačka sekcija "Trešnjevak"

Lovačka sekcija "Trešnjevak" obuhvata teritoriju naseljenog mesta Trešnjevak.

Članovi Saveta sekcije "Trešnjevak":

Radovanović Goran - Predsednik Saveta

Glišić Nenad

Petrović Čedomir

Čairović Miroslav

Stanišić Lazar

Foto galerija sekcije "Trešnjevak"

Vesti sekcije "Trešnjevak"

LOVAČKI VIŠEBOJ "TREŠNJEVAK": LEPA TRADICIJA DRUŽENJA

Lovački višeboj "Trešnjevak"

Na obroncima Gledićkih planina u Trešnjevaku, svake godine održava se Lovački višeboj "Trešnjevak", uz tradicionalno učešće lovaca iz cele Srbije, kao i ženskih ekipa. To je, po mnogo čemu, najatraktivnije lovačko-sportsko takmičenje u organizaciji LU "Šumadija" iz Kragujevca.

Ekipu čine tri člana, koji pored spretnosti u vožnji terenskog vozila, na tri kilometara dugoj šumskoj stazi, moraju da pokažu i streljačko umeće na tri punkta, postavljena duž staze.

Proverava se lovačko umeće u gađanju leteće mete, glineni golub - disciplina "trap", koja je za mnoge najteža disciplina za postizanje dobrog rezultata, jer i provereni lovci posle "oštre vožnje" i adrenalina koji proradi, gube dragocene poene. Na ovom punktu svaki član ekipe puca na pet golubova, a pogodak donosi 10 poena. Ukupno može da se "zaradi" 150 poena.

Nastavak vožnje dovodi do punkta na kome se puca pet metaka iz karabina u statičnu metu "srndać", na 50 metara. Ovde se vrednuje broj ostvarenih krugova (maksimalno 150).

Na cilju kod Lovačkog doma u Trešnjevaku takmičare čeka treći punkt na kome se gađa iz kratke cevi (pištolj, revolver) u prisustvu lovaca ali i tradicionalno brojnih gostiju i meštana Grošnice, Trešnjevaka, Kragujevca i drugih mesta Srbije, koji glasno navijaju, a često padaju i opklade na njihove favorite.

Draž ovog takmičenja je, svakako, pored adrenalina i u praćenju oglasne table na kojoj se za posetioce upisuju rezultati postignuti na punktovima, pre nego što ekipe stignu na cilj. Tako i gledaoci aktivno učestvuju u praćenju uspešnosti ekipa na terenu.

Pomenimo da su u ovo takmičenje, po tradiciji od 2006.godine, uključene i ženske posade (ekipe).

Dok se vodi borba spretnosti na stazi, majstori u pripremanju gulaša od divljači, kod Doma u Trešnjevaku, vode svoju "borbu" za jedno od tri mesta za koje se dobija pehar.

Cilj ove manifestacije je edukacija lovaca o kulturi držanja i nošenja oružja. Svakako da je važna i njihova pravilna upotreba - oružje mora biti u rasklopljenom stanju, u futroli i u gepeku vozila. Uz to, ovakva manifestacija doprinosi i preciznosti u lovu, jer lovac bolje procenjuje kada da puca, pa je manje ranjavanja i oštećenja divljači.