Vesti


ДОСТОЈНО ОБЕЛЕЖЕНО 135 ГОДИНА ЛОВСТВА КРАГУЈЕВЦА

У петак, 9. септембра 2022. године, пригодним манифестацијама Ловачко удружење „Шумадија“, обележило је 135 година од формирања Прве ловачке дружине у Крагујевцу, која је основана по идеји краља Милана Обреновића, чиме је започела етапа организованог ловства 1887. године, у Краљевини Србији.

Манифестација је започела традиционалним поменом краљу Милану поред Спомен чесме у манастиру Дивостин, коју су подигли ловци овог града 1901. године, а која је посвећена имену и делу овом великом заштитнику лова и ловаца Крагујевца и Краљевине Србије.

Свечана академија започела је химном Србији, а затим је председник Скупштине Бојан Стевановић, отворио Свечану академику, поздравио госте и дао реч председнику ЛУ „Шумадија“ Љубиши Ивановићу, који је поднео пригодан реферат.

Поред бројних гостију овом свечаном скупу су се обратили председници ЛСС – Братислав Ћирковић и председник ЛСЦС Томица Радосављевић, који су заједно са председником скупштина ЛСС и ЛСЦС - Урошом Ђоковићем, уручили и највиша одликовања својих савеза, највреднијим ловцима овог краја, као и плакете оба савеза, Ловачком удружењу.

Затим су се обраћали овом скупу и други гости, међу којима Боривој Николић, члан ЦИЦа и координатор сарадње ловаца Румуније и Србије, представници ловаца Косова и Метохије, као и побратимских удружења из Нове Молдаве у Румунији, Плужина у Црној Гори, Фоче у Републици Српској, Сјенице и Параћина.

Ловачко удружење „Шумадија“ овим поводом уручило је активним и вредним ловцима Повеље захвалности као и Јубиларне захвалнице околним удружењима и појединцима.

И ово јубиларно дружење ловаца Крагујевца указало је на добре односе и сарадњу са многим организацијама, удружењима и институцијама широм Србије па и шире, што доказује на стални успон ловства Централне Србије и кровне организације ЛСС.

С. М.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU