Vesti


ЛОВАЧКА ПОЧАСТ КРАЉУ МИЛАНУ

ЛОВАЧКА ПОЧАСТ КРАЉУ МИЛАНУИ овог, 9. септембра, најуже руководство Ловачко удружење „Шумадија“ и представници Ловачког савеза Централне Србије ( Томица Радосављевић, председник и Урош Ђоковић, председник Скупштине), присуствовали су помену краљу Милану Обреновићу, крај спомен чесме у манастиру Дивостин, у непосредној близини Крагујевца.
Наиме, сваке године, овог датума, осим помена краљу Милану, великом заштитнику лова и ловаца у Краљевини Србији, обележава се и дан оснивања Прве крагујевачке ловачке дружине, 1877. године.
Спомен чесму у Дивостину, високу девет метара и грађену од љуљачког трихита, подигли су ловци Крагујевца, као прво и једину споменичко обележје краљу Милану, која је освештана 1901. године, у присуству краља Александра и краљице Драге Обреновић.
После помена и пригодних речи свештеника, присутнима се обратио и председник Ловачког удружења „Шумадија“ Предраг Џајевић, а о краљу Милану и изградњи ове спомен чесме говорио је Света Маџаревић, хроничар ловства Крагујевца и Србије.
 




<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU