Vesti


ОДРЖАН ПОМЕН КРАЉУ МИЛАНУ

      И, овог, 9. септембра 2021. године, најуже руководство Ловачког удружења „Шумадија“ са председницима секција, и у присуству Томице Радосављевића, председника и Дејана Томовића, секретара Ловачког савеза Централне Србије, одржало је годишњи помен краљу Милану Обреновићу, крај спомен чесме посвећене њему у манастиру Дивостин.
     Истог овог датума 1887. године, на иницијативу краља Милана, у Крагујевцу, формирана је Прва ловачка дружина у Краљевини Србији, чиме су постављени темељи организованог ловства, а краљ Милан понео је ловачку књижицу са бројем 1.
    Ценећи све напоре које је уложио краљ Милан као страствени ловац, после његове смрти 1901. године, ловци Крагујевца и овог дела Шумадије изградили су спомен чесму посвећену краљу, која је освећене исте године 9. септембра, на дан формирања Крагујевачке ловачке дружине, у присуству краља Александра и краљице Драге. Спомен чесма висока је 9 метара са византијским крстом на врху и ликом краља Милана у ловачкој блузи, који је извајао Тома Роксандић, од претопљена два топа која су заплењена приликом ослобођења Ниша.
     Од тада са прекидима у ратним и поратним временима, ловци Крагујевца повремено су одржавали помен, а од 2005. године, сваке године са благословом владике шумадијског господина Јована.
     Присутне на овогодишњем помену у манастиру Дивостин, дочекао је и поздравио председник ЛУ „Шумадија“ Љубиша Ивановић.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU