Vesti


УПУТСТВО ЗА ЛЕТЊИ ЛОВ ПРЕПЕЛИЦА, ГУГУТКИ И ДИВЉИХ ГОЛУБОВА ГРИВНАША У ЛУ „ШУМАДИЈА“- КРАГУЈЕВАЦ

Летњи лов на препелице, гугутке и дивље голубове гривнаше у ловишту Лепеница, ЛУ „Шумадија“ из Крагујевца, према календару лова почиње од 16. августа 2023. до 30. септембра 2023. године. Лов на ове врсте ситне дивљачи се обавља средом, суботом и недељом, у следећим терминима :

 

Редовни ловни дан су среда,субота и недеља.

Радни дан у току недеље у договору са стручном службом где ће се дозволе издавати уторком уз уплату бруто накнаде са ПДВ-ом у износу од 1500,00 динара за групу од 3 – 10 ловца.


 

  • август 05,30 до 09,30

  • септембар: од 06,00 до 10,00.


 

За лов гугутке и дивље голубове гривнаше, дозволе ће се издавати уторком, и ловиће се у поподневним часовима на местима где исти проузрокују штету на усевима (сунцокрет).

Лов ће се обављати искључиво са зборних места која доставе секције до 04. августа 2023. године. Секције су дужне да до предходно наведеног датума доставе имена груповођа као и њихових заменика.

Ловци су дужни да поштују време почетка и завршетка лова. Ловци су дужни да буду на зборним местима 10 минута пре почетка лова, да би груповође могле да их упишу на дозволу за лов за тај дан. Уколико ловци не дођу на време на зборно место, тај дан не могу учествовати у лову. Уколико ипак учествују у лову, сматраће се да лове нелегално.

Зборно место и груповође се морају неприкосновено поштовати. Превозна средства ловаца морају бити на зборном месту за све време трајања лова, а ловци се не могу превозити у току лова са једног на друго зборно место. Такође, забрањено је да ловци напуштају лов и групу пре завршетка лова, а да се пре тога не јаве груповођи и пријаве дивљач коју су одстрелили. Уколико до овога дође, одстрељена дивљач ће се сматрати нелегално уловљеном. Груповођа треба да изврши контролу ( преглед ) возила пре напуштања зборног места.

Контрола ( преглед ) возила подразумева контролу пртљажника.

Лови се искључиво групно, а једна група не може бројати мање од 3, а више од 20 ловаца.

Груповођа је дужан да искоришћену Дозволу за лов и Извештај о извршеном лову достави у уторак до 14 : 00 часова. Лови се на основу издате Дозволе за лов ситне дивљачи, коју са Извештајем о извршеном лову задужује груповођа код радника стручне службе удружења у уторак до 14:00 и где се могу преузети дозволе за лов викендом са спремним бројевима ловних карти који ће се уписати у дозволу. У дозволу се обавезно уписују бројеви ловних карти, које груповођа проверава пре сваког лова, датум, време и место извођења лова, а на Извештај о лову и подаци о броју одстрељене дивљачи и ловачким псима који су коришћени у лову.

Дозволе се неће издавати и у њих се не могу уписати ловци који нису измирили обавезе према удружењу по било ком основу, односно не могу се издати дозволе за лов груповођи који нема маркицу за ловну 2023/24 годину у чланској карти,и не могу учествовати у лову ловци који немају маркицу за ловну 2022/23 годину у чланској карти.

 Лови се уз употребу паса птичара, цуњаваца и ретривера, с тим да на групу до 10 ловаца мора ићи барем 1 пас. Сви пси који учествују у лову морају бити вакцинисани против беснила, имати родовнике, као и потврду о положеном радном испиту, о чему контролу врши груповођа.

Лови се искључиво ловачким пушкама сачмарама, једноцевкама, двоцевкама, или полуаутоматским сачмарама које имају редуциран магацин. Муниција која се користи мора бити адекватна условима лова, дакле сачма за препелицу и гугутку мора бити у опсегу између 1,75 мм и 2,2 мм, док се за голубове гривнаше дозвољава сачма до 2,5 мм. Крупнију сачму је забрањено користити у овим лововима, због безбедности, где је и обавезна је употреба МАРКЕРА ПРСЛУКА за ловце, контролу муниције која се користи такође врши груповођа.

Обележити псе, да би били уочљивији на терену, такође ради безбедности!

Забрањена је употреба ловачких ранчева у овом лову, а за ношење дивљачи се препоручује висак или мрежица за дивљач, или ловачка торбица.

 

НАПОМЕНА: Сви учесници у лову су дужни да се придржавају законских прописа који се тичу понашања у лову, нарочито руковања ватреним оружјем. Законски је забрањена употреба ЕЛЕКТРОНСКИХ ВАБИЛИЦА. Ловци пре и у току лова не смеју користити алкохол. Ловци на зборно место долазе са празним пушкама, исту пуне по уласку у ловиште, а напуштају зборно место такође са празним пушкама. Ловци су дужни да воде рачуна о другим учесницима у лову, пре, за време и непосредно након пуцања !


 

И ЈОШ ЈЕДНОМ, С ОБЗИРОМ ДА СЕ РАДИ О МАЛИМ И БРЗИМ МЕТАМА, КОЈЕ ЛЕТЕ НЕПРЕДВИДЉИВО И НАЈЧЕШЋЕ НИСКО, ОБРАТИТЕ ПОСЕБНУ ПАЖЊУ ПРИЛИКОМ ПУЦАЊА!


 

 У ЛОВУ МОГУ УЧЕСТВОВАТИ И ЛОВЦИ ЧЛАНОВИ ДРУГИХ УДРУЖЕЊА УЗ УПЛАТУ ОД 500,00 ДИНАРА, СА ЛОВНОМ И ЧЛАНСКОМ КАРТОМ ДРУГИХ УДРУЖЕЊА УЗ ПРЕДХОДНУ НАЈАВУ.

УСПЕШНУ ПРЕДСТОЈЕЋУ ЛЕТЊУ ЛОВНУ СЕЗОНУ СВИМ ЛОВЦИМА ЖЕЛИ СТРУЧНА СЛУЖБА ЛУ „ШУМАДИЈА“, КОМИСИЈА ЗА ГАЈЕЊЕ ЗАШТИТУ И ИЗЛОВЉАВАЊЕ ДИВЉАЧИ ЛУ „ШУМАДИЈА“! 

ДОБАР ПОГЛЕД!

 

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU